Adaçayı

Adaçayı Hakkında Genel Bilgiler


Adaçayı aynı zamanda diş otu, meryemiye adlarıyla da bilinmektedir. Yaprakları bitkinin kullanılmakta olan kısımlarıdır. Ada çayının kullanılacak olan yapraklarının taze ve kuru olması gerekir. Adaçayı Mayıs ile Haziran aylarında çiçek açmadan toplanır.



Adaçayının Yararları (Faydaları)



  • Ada çayı vücudunuza güç ve kuvvet vermektedir.

  • Bademcikler ve boğaz iltihaplarına da iyi gelmektedir Ada çayı.

  • Adaçayı çok fazla terleyen kişiler içinde faydalıdır.

  • Mide bulantısı içinde Adaçayı iyi bir ilaç niteliğindedir.

  • Gaz söktürür, hazmın kolaylaşmasını sağlayıcıdır Ada çayı.

  • İshali kesici etkisi de bulunmaktadır Ada çayının.

  • Ada çayını aç karnınıza tüketirseniz kan şekerinizi düşürür.

  • Menopoza giren kadınlar için Adaçayı mühim bir yardımcıdır.

  • Unutkanlık problemleri yaşayan insanlar içinde Adaçayı çok faydalıdır.

  • Adaçayı diş sağlığına da faydalıdır. Güçlendirir ve beyazlatıcılıdır.



Adaçayının Zararları

Yüksek tansiyonlu (hipertansiyon) olan kişiler Adaçayını çok kullanması sakıncalıdır çünkü çok tüketilmesi halinde tansiyonu yükseltebilir. Rahim kaslarını uyardığı için gebe kadınlar kullanmamalı. Emziren bayanlarında kullanmaması gerekir, sütün üretimine olumsuz etki yapmaktadır. Ufak çocuklara verilmesi de önerilmemektedir.


Bunların haricinde insanlar üzerinde aşırı tüketim yapılmadığı müddetçe farklı yan tesirleri görülmemiştir.


Adaçayının Kullanım Şekli;


Adaçayıçayının hazırlanışı; Bir bardak kaynayan suyun içerisine yarım yemek kaşığı ince doğranmış Adaçayını ekleyip ağzını kapatarak demlemeye bırakınız. Kaynatılmamalıdır. Demlemenin ardından süzünüz ve günde 2 veya 3 bardak içilebilir.


Oturma Banyosunun hazırlanışı; Adaçayı yaprakları 2 avuç alıp soğuk suyun içinde bir gece bekletilir ve ertesi gün kaynamaya yakın hale gelene kadar ısıtılır. Beş dakika kadar demlendikten sonra süzülür ve banyo suyunun içerisine konularak karıştırılır.


Adaçayı gargarasının hazırlanışı; 1,5 çorba kaşığı kurutulmuş ve doğranmış Adaçayı yaprakları 2 bardak soğuk olan suyun içerisine atılıp ateşe koyunuz. Kaynama noktasına ulaştığında ocağın altını söndürünüz. Üzerine kapakla kapatıp demlenmeye bırakınız ve 15 dakika kadar demleyiniz. Demlenmesi bitince süzerek günde sıkça 10 dakikalık sürelerle gargara yapılmalıdır.


Adaçayı Sirkesi; Geniş ağızlı bir şişenin içine Adaçayının çiçeklerini koyup, çiçeklerin üzerini kaplayacak kadar üzüm sirkesini ilave ediniz. Yaklaşık 14 gün süresince güneşin altına veya sıcaklığın yüksek olduğu bir yerde zaman, zaman çalkalanarak bekletilir. Daha sonrada süzülerek kullanılır.