A Vitamini

A VİTAMİNİ: Ön maddesi (provitamini)karoten ve kriptoksantin’dir. A vitamini üç biçimde bulunur: Retinol, retinal ve retinoik asit.


Görevleri:

1) Kemik ve dişlerin normal yapıları için gereklidir.

2) Deri ve mukozaların [burun, solunum, ağız ve sindirim kanalı, göz ve ürogenital sistem) epitel dokusunda sürekliliği sağlar, bezlerinin salgılarını düzenler,

3) Görme purpurasının oluşumuna etkilidir; böylece retinanın alaca karanlığa uyumunu sağlar.

4) Kollajen dokunun gelişmesini ve özellikle müko-polisakkarid sentezini sağlar.

5] Protein sentezinin işlerliğini ve,

6) Plazma zarlarıyla hücre içi elemanların zarlarının dayanıklılığını sağlar.


Önerilen gereksinim düzeyleri: Erkekler için (11 yaşından sonra) 1000 R.E. (5000 LU), kadınlar için 800 R.E. (4000 LU.), gebelik ve emzirme döneminde 1050 R.E. ve 1200 R.E.’ya kadar gereksinim artar. Süt çocukları ve çocuklar için 400 R.E. (2000 LU.) – 700 R.E. [3300 I.U.) yeterlidir.

Kaynaklar: Kesim ve kümes hayvanlarının karaciğeri en iyi kaynaktır. Bu yiyecekleri sevenler için 7-10 günde bir kez karaciğer yedirilir. Balık yağı da değerli bir kaynaktır. Tam süt, krema, tereyağ, tam sütten yapılan peynirler de değerlidir. Bir yumurta sarısında erişkin için günlük gereksinimin onda biri kadar A vitamini bulunur. Vitaminlerle zenginleştirilmiş margarinler de tereyağ ile eş değerlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler koyu sebze ve meyveler de A vitamininden zengindirler; bunlar incebaırsak mukoza hücrelerinde A vitaminine dönüşürler. Örneğin; havuç, patates, balkabağı, şeftali, kayısı, ıspanak, şalgam, kıvırcık salata kavun gibi.


.