İslam'ın Beş Şartı

İslam'ın beş şartı sırasıyla: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak , zekat vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.

Kelime-i Şehadet getirmek:
Allah'tan başka ilah olmadığına, Hz.Muhammed (SAV)'in O'nun resulü olduğuna şehadet etmek. Bu şehadet İslam'ın anahtarı ve üzerinde kurulduğu temel olan tevhidin (tanıklık etmek) sözlü beyanıdır.

“La İlahe İllalah”ın manası şudur: bir tek Allah'tan başka gerçekten ibadete layık hiçbir ilah yoktur. O, hak ilahtır. O'ndan başka bütün ilahlar batıldır.

Hz.Muhammed (SAV)'in Allah'ın Resulü olduğuna şehadet etmek ise; getirdiği haberleri tasdik etmek, emrettiği şeyi yapmak, yasakladığı şeyden kaçınmak, kısacası onun Allah tarafından gönderilmiş bir resul yani kitaplı peygamber olduğunu kabul etmektir.

Namaz kılmak
Bir günlük süre içinde beş vakit namazı kılmaktır. İslam dininde, Allah'ın, verdiği nimetlere şükretmiş olmaları ve kulları üzerindeki hakkını yerine getirmeleri, bu esnada kulun Rabbi ile arasında bir bağ kurarak yalvarıp dua etmesi ve Müslüman kişiyi kötülükten ve hayasızlıktan alıkoyması için farz kıldığı bir ibadettir. İslam dinindeki en önemli ibadetlerdendir, Kur'an'da sık sık bahsolunur.

Zekat vermek
İslam'da, zekat, üzerine vacip olan herkesin, her sene fakir yahut muhtaçlardan onu almak durumunda olan insanlara vermesi gereken sadakadır. Zekat fakirlere vacip değildir yani fakirler zekat vermek zorunda değildir.

Oruç tutmak
Hicri ayların dokuzuncusu olan Ramazan ayında bütün Müslümanların fecrin başlamasından güneş batıncaya kadar gündüz vakti yemeyi, içmeyi ve şehevi arzuları terk ederek oruç tutmalarıdır. Oruç, yalnız aç ve susuz kalmak değildir. Orucun, sabır, şükür, nefs terbiyesi gibi diğer ibadetlerle irtibatı vardır.

Hacca Gitmek
İslam şeriatında belirtildiği gibi özel bir zamanda Allah'a özel bir ibadeti yapmak kasdıyla Mekke bulunmaktır. Allah'u Teala güç yetirebilene ömründe bir kere bu ibadeti yapmasını farz kılmıştır. Hacda dünyanın her yerinden gelen Müslümanlar yeryüzünün en hayırlı beldesinde toplanarak ve yönetici yönetilen, zengin fakir, beyaz siyah farkı olmaksızın tek bir elbiseye bürünerek tek olan Allah'a ibadet ederler. Bu ibadetin en önemli bölümü Arafat'ta vakfeye durmak, (Müslümanların kıblesi) Kabe'yi tavaf etmek, Safa ve Merve arasında sa'y yapmaktır.