Kalsiyum Folinat Ebewe 200 Mg/20 Ml Enjektabl Solüsyon İçeren Flakon

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Liba Laboratuarları A.Ş.

Etken Madde: Kalsiyum Folinat

Kategori: Prospektüs/İnceleniyor

Fiyat 53,81 TL

Barkod No 8699510770149





Formülü:

Beher ml’sinde 10 mg folinik aside eşdeğer kalsiyum folinat içermektedir.

Farmakolojik özellikleri:

Folinik asit (5-formil-tetrahidrofolik asit ), insan organizması için temel besin faktörü olan folik asitin aktif formudur. Folik asit, purin sentezi, primidin nükleotid sentezi ve amino asit metabolizması gibi pek çok metabolik işlemde yer almaktadır.
Kalsiyumfolinatın antagonistik aktivitesi: Metotreksat kanser tedavisinde uzun süredir kullanılan bir folik asit antimetabolitidir. Metotreksat dihidrofolat redüktaz enzimini kompetitif olarak inhibe eder ve böylece hücrede indirgenmiş folat oluşmasını engeller. Sonuç olarak, DNA, RNA ve protein sentezini engeller. Kalsiyumfolinat, metotreksatın farmakolojik antagonisti olarak kullanılır. Kalsiyum foliinat hücre zarından normal vücut hücrelerine aktif bir şekilde emilir. Metotreksatın neden olduğu hücre içi tetrahidrofolik asit eksikliği bu yolla giderilir. Metotreksat ve kalsiyumfolinat hücre içine aynı transport mekanizması ile girerler, bu nedenle kalsiyumfolinat uygulanması metotreksatın hücresel emilimini engeller ve metotreksatın hücresel atılımını hızlandırır. Bu aktivitenin sonucunda, düşük doz kalsiyumfolinat ile normal sağlıklı hücreler selektif bir şekilde kurtarılır ve metotreksatın hücresel toksisitesinden korunabilirler.
Farmakokinetiği: Kalsiyum folinatın en önemli metaboliti karaciğerde ve barsak mukozasında oluşturulan 5-metiltetrahidrofolik asittir.. Aktif metabolitin yarılanma ömrü yaklaşık 6 saattir (iv ve im uygulamadan sonra).
Aktivite başlangıcı, oral uygulamadan sonra 20-30 dk, im uygulama sonrası 10-20 dk ve iv uygulama sonrasında ise 5 dakikadan azdır. Aktivite süresi, uygulama şeklinden bağımsız olarak yaklaşık 3-6 saattir. Atılımı %80-90 böbreklerle, % 5-8 ise fekal yolladır.

Endikasyonları:

Metotreksat antidotu; sitostatik ilaçların folik asit antagonistliği etkisini ortadan kaldırmak için endikedir. Orta veya yüksek doz metotreksat tedavisi sırasında kurtarma tedavisi olarak, metotreksat serum seviyesinin sürekli yüksek olduğu durumlar ile metotreksat atılımının yavaşlamış olduğu vakalarda.

Kontrendikasyonları:

* ilacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşıaşırı duyarlılık,
* pernisiöz anemi (hematolojik remisyonlar olabilir) ve vitamin B12 eksikliği nedeniyle olan diğer anemiler

Uyarılar/Önlemler:

Kalsiyumfolinat, antineoplastik terapide özel bilgisi olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Kontrol ve güvenirlik ölçümlerinin yapılabilineceği olanakların bulunması zorunludur. Kalsiyumfolinat ia’nın (iki kat konsantre 20 mg/ml) kullanıldığı hayvan deneylerinde doku hasarları görüldüğünden, kalsiyumfolinatı intraarteriyel kullanmayınız. B12 vitamini eksikliği nedeniyle olan makrositik anemilerde (pernisiöz anemi gibi) folik asit ve kalsiyumfolinat kullanımı hematolojik remisyonlara ve aynı zamanda nörolojik bozuklukların ilerlemesine sebep olabilir.


Hamilelik ve emzirme dönemi : Hamilelik ve emzirme döneminde, kalsiyumfolinat ancak kesin medikal gözlem yapıldıktan sonra reçete edilebilir. Araba ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi beklenmemektedir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Nadiren allerjik reaksiyonlar gözlemlenmiştir. Yüksek dozlardan sonra gastrointestinal rahatsızlıklar, uyku bozuklukları, depresyon, eksitasyon ve irritasyon görülebilir. Diğer sitostatik ajanlarla kombinasyonda ( florourasil gibi) kombine edilen ilacın yan etkileri artmıştır.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Kalsiyum folinat bir folik asit antagonisti ile ( trimetoprim, kotrimoksazol, metotreksat gibi) birlikte verildiğinde folik asit antagonistinin etkisi azalabilir veya tamamen nötralize olabilir.
Fenobarbital, pirimidon ve fenitoin gibi antiepileptiklerin etkisini azaltabilir.
Kalsiyumfolinat solüsyonları, kimyasal olarak stabil olmadığından hidrojen karbonat içeren enfüzyon solüsyonları ile karıştırılmamalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

İntramüsküler veya intravenöz enjeksiyon veya intravenöz enfüzyon olarak uygulanabilir. Enfüzyon solüsyonunu hazırlamak için, kalsiyum folinat fizyolojik salin solüsyonu veya %5 glukoz solüsyonu ile dilüe edilir. Hazırlanan solüsyonun pH’ı 6.5’dan daha düşük olmaması gerektiği unutulmamalıdır. Hazırlanan enfüzyon hemen kullanılmalıdır.
Dozaj
Kalsiyumfolinat kurtarma terapisi parenteral ( intramusküler ve intravenöz enjeksiyon veya intravenöz enfüzyon) uygulanabilir. Ancak kural olarak, kalsiyum folinat kurtarması, enteral absorbsiyondan emin olunamadığı malabsorbsiyon sendromu veya diğer gastrointestinal bozuklukları (kusma, diyare, subileus vb) olan hastalarda parenteral uygulama ile yapılmalıdır.
Orta-yüksek doz metotreksat tedavisinden sonra kalsiyum folinat kurtarma tedavisi:
Folinik asitle kurtarma vücut yüzeyine göre 500 mg/m2 dozunu aşan metotreksat dozlarında gereklidir ve vücut yüzeyine göre 100-500 mg/m2 olan metotreksat dozlarında ise düşünülmelidir. Folik asit antagonistlerine tolerans çeşitli faktörlere bağlı olduğundan, metotreksat dozunun bir fonksiyonu olarak kalsiyum folinat dozu için net bir şema yoktur.
Kalsiyum folinat kullanımının dozaj ve süresi, metotreksat tedavisinin dozaj ve uygulama yoluna ve/veya toksisite semptomlarının ortaya çıkmasına bağlıdır. Genellikle ilk kalsiyum folinat dozu (6-12 mg/m2), metotreksat enfüzyonunun başlamasından 2-4 saat sonra (24 saatten geç olmayacak şekilde) verilir. Aynı doz, 72 saat boyunca her 3-6 saatte bir tekrarlanır. Eğer daha ağır istenmeyen reaksiyonlar ortaya çıkarsa, tedavi yoğunlaştırılmalı ve uzatılmalıdır. Birkaç parenteral dozdan sonra oral uygulamaya geçilebilir. Konvansiyonel metotreksat serum seviyelerinde, kalsiyumfolinat kurtarması, 72 saat içinde her 6 satte bir 15 mg’dır (ortalama vücut yüzeyi 1.5 m2 ). Eğer metotreksat serum seviyeleri daha yüksekse, kalsiyumfolinat kurtarma tedavisi 5-7 gün uzatılmalıdır. Eğer metotreksat serum seviyeleri maksimum düzeyde ise, kalsiyumfolinat kurtarma tedavisi 7 gün boyunca (30mg, 90mg, 150mg veya 300mg) 3 saatlik aralıklarla uygulanmalıdır. Eğer metotreksat serum seviyesi düşerse kalsiyumfolinat dozajı da düşürülebilir veya her 6 saatte bir oral uygulmaya geçilebilir.
Saklama koşulları:
Ampulleri ışıktan koruyarak +2 -+80C’de muhafaza ediniz. Çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız. Dondurmayınız.
Anahtar Kelimeler: Kalsiyum Folinat Ebewe 200 Mg/20 Ml Enjektabl Solüsyon İçeren Flakon prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Kalsiyum Folinat Ebewe 200 Mg/20 Ml Enjektabl Solüsyon İçeren Flakon yan etkileri, Kalsiyum Folinat Ebewe 200 Mg/20 Ml Enjektabl Solüsyon İçeren Flakon fiyatı, ilaç bilgileri