Kadalex Şişe 500 Ml(setsiz)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Etken Madde:

Kategori: Diğer/Potasyum

Fiyat 0 TL

Barkod No 8699556690647





Formülü:

Kadalex, intravenöz uygulanıma yönelik steril, stabil ve pirojensiz bir çözeltidir. Bakteriyostatik madde içermez.

Her 100 ml'lik solüsyonda

Potasyum Klorür 0.20 g
Dekstroz 5.0 g
Enjeksiyonluk su q.s.

Elektrolit konsantrasyonları (mEq/litre):
Klorür : 27
Potasyum: 27

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

1- Beslenme yetersizliğine bağlı olarak potasyumun yeterli derecede alınmadığı durumlarda
2- Kusma, diyare, mide - barsak entübasyonu ile fistüller sonucu mide - barsak sıvılarının aşırı kaybında
3- Fazla diürez durumlarında
4- Parenteral yoldan izotonik sodyum klorür ve dekstroz gibi solüsyonların çok fazla verilmesinde
5- Diyabet asidozunda özellikle insülin ve dekstroz solüsyonları ile yapılan aktif tedavi sırasında
6- Protein katabolizmasının arttığı durumlarda (hipertiroidizm krizleri)
7- Herediter veya familiyal, periyodik kas paralizisinin kriz devrelerinde
8- Hiperaldosteronizmde
9- Hiperadrenokortisizm'de (Cushing sendromu)
10- Uzun zaman devam eden testosteron tedavilerinde
11- ACTH ve kortizon tedavilerinde

Kontrendikasyonları:

1- Oligüri veya anüri.
2- Kanda toksik potasyum düzeylerinin oluşumuna yol açabilecek böbrek yetmezliği.
3- Crush sendromu.
4- Ağır hemolitik reaksiyonlar.
5- Sürrenal korteks yetmezliği.
6- Kalp bloku.
7- Hiperpotasemi.

Uyarılar/Önlemler:

Dehidratasyon ya da şoka bağlı geçici böbrek yetmezliğinde, kandaki potasyum düzeyi intraselüler bir potasyum eksikliğini göstermeyebilir.
Böyle durumlarda önce dehidratasyon ve şok hali düzenlemeli ve ancak ondan sonra potasyum eksikliğinin tedavisine geçilmelidir. Potasyum tedavisi sırasında hastada böbrek yetmezliği belirtileri ortaya çıkarsa bu tedaviye son verilmelidir. Dekstroz içeren solüsyonlar diyabetli hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Solüsyona ya da uygulama tekniğine bağlı olarak uygulama sırasında ateş reaksiyonları, enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon venöz tromboz, flebit, damar dışına sızma ve hipervolemi görülebilir. Belirtiler solüsyondaki iyonlardan birine veya her ikisine ait eksiklik veya fazlalıktan ileri gelebilir. Kan elektrolitleri sık kontrol edilmelidir.
Potasyumlu solüsyonların uygulanımı sırasında, bulantı, kusma, karın ağrısı ve diyare gibi yan etkiler bildirilmiştir.
Uygulama sırasında yan etki görüldüğünde infüzyon durdurulma; hastanın durumu değerlendirilmeli ve uygun tedavi önlemleri alınmalıdır.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Solüsyon bazı ilaçları vücuttan uzaklaştırabilir ve bu ilaçların dozunun ayarlanması gerekir. Periton diyalizinin etkili olabilmesi, peritondaki kan damarlarının dilatasyonu sayesinde mümkündür ve bu dilatasyon çeşitli ilaçlardan etkilenebilir.
Diyaliz sıvısına katılacak ilaçlar, ilaç geçimsizliği yaratabilir. Bu uygulama sırasında asepsi kurallarına kesinlikle uyulmalıdır. Eklenen ilaçların solüsyonla tam olarak karışmasına dikkat edilmelidir. İçerisine ilaç eklenen solüsyonlar daha sonra kullanılmak üzere saklanmamalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

intravenöz potasyum tedavisine karar veren hekim bütün önlem ve kontrendikasyonları göz önünde tutarak Kadalex'ı damardan kullanacaktır.
Büyük miktarlarda, tek defada uygulanan diğer solüsyonlarda olduğu gibi, burada da kesin bir şekilde veriliş hızını, miktarını, dozlar arasındaki süreyi ve total günlük dozu söylemek güçtür. Dozun uygun bir şekilde ayarlanabilmesi için genel durum ve elektrokardiyografik değişiklikler açısından hasta yakından izlenmeli, plazma potasyum düzeyleri sık sık ölçülmelidir.
Genel bir kural olarak, 1000 ml'lik Kadalex Solüsyonu intravenöz yoldan 1 - 3 satte uygulanır. Çocuklarda daha ufak dozlar kullanılmalıdır. Hasta ağızdan uygun yemekler yiyebiliyor veya potasyum tuzları (klorür, sitrat, bikarbonat) alabiliyorsa bu miktardan daha az vermek gerekebilir. Aynı şekilde klinik ve laboratuvar bulguları potasyum eksikliğinin devam ettiğini gösteriyorsa, intravenöz yoldan daha fazla potasyum klorür verilebilir.

DOZ AŞIMI HALİNDE ALINACAK TEDBİRLER
Potasyum intoksikasyonuna bağlı belirtiler ve bulgular arasında solunum felci, mental konfüzyon, halsizlik, hipotansiyon, kalp aritmileri, kalp bloku, elektrokardiyografik anormallikler ve kalp durması görülebilir.

Potasyum İntoksikasyonunda Antidotlar:
1- Kalsiyum: Kalp üzerinden üzerindeki inhibitör etkiyi ortadan kaldırmak amacıyla damardan gayet yavaş olarak % 10'luk Kalsiyum levülinat solüsyonu uygulanır.
2- Dekstroz: Vücutta glikojen depo edildiği zaman, potasyum hücre içine girerek, serumdaki potasyum düzeyi düşer. Kadalex'te, potasyum klorür, dekstroz vehikülü içindedir, yani antidotu ile birlikte bulunur. Ancak serumdaki potasyum düzeyinin çok yükseldiği hastalarda, ayrıca intravenöz yoldan dekstroz solüsyonu verilebilir.
3- Sodyum: Sodyum ve potasyum etkileri birbirine zıt olduğundan, hiperpotasemi vakalarında, izotonik sodyum klorür solüsyonları faydalıdır, intravenöz yoldan "İzotonik Sodyum Klorür Solüsyonu içinde % 5 Dekstroz" tercih edilmelidir. Ödemli hastalarda tuzu dikkatle kullanmak gerekir.
Anahtar Kelimeler: Kadalex Şişe 500 Ml(setsiz) prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Kadalex Şişe 500 Ml(setsiz) yan etkileri, Kadalex Şişe 500 Ml(setsiz) fiyatı, ilaç bilgileri