Defeks 100 Ml Şurup

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Berk Farma İlaç San. ve Tic.Ltd.Şti.

Etken Madde: Difenhidramin HCL + EphedrineHCL + Dextromethorfane

Kategori: Solunum Sistemi/Antihistaminik, Antitüssif

Fiyat 3,22 TL

Barkod No 8699742570012





Formülü:

Etken madde olarak her 10 ml'de; 25 mg dekstrometorfan hidrobromür, 25 mg difenhidramin hidroklorür, 20 mg efedrin hidroklorür; tatlandırıcı olarak şeker; koruyucu olarak metilparaben ve propilparaben; boyar madde olarak tartrazin yellow ve indigo karmin; koku maddesi olarak nane esansı; pH düzenleyici olarak trisodyum sitrat ve sitrik asit; çözücü olarak deiyonize su, gliserin ve alkol içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Soğuk algınlığı ve boğmaca gibi üst solunum yollarının rahatsızlığına bağlı öksürükler ile iritan maddelerin inhalasyonu, solunum yollarının obstrüksiyonu ve iritasyonu sonucu oluşan öksürükleri muvakkaten tedavide endikedir.

Kontrendikasyonları:

1- Etken maddelerin herhangi birine karşı hipersensitivitesi olan hastalarda kontrendikedir.
2- Astım dahil alt solunum yolları hastalıklarının semptomlarında antihistaminikler kontrendikedir.
3- MAO inhibitörü ilaç kullananlarda dekstrometorfan kontrendikedir.
4- Kalp hastası ve hipertansiyonlularda efedrin kontrendikedir.
5- Yeni doğanlarda, emziren annelerde ve erken doğanlarda, içerdiği antihistaminikten dolayı kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Dekstrometorfanla birlikte histamin salınımı geliştiğinden çocuklarda dikkatle kullanılmalıdır. Bu preparat 2 yaşından küçük çocuklarda yeterli emniyet bilgileri mevcut olmadığından, doktor tavsiyesi ve denetimi olmadan kullanılmamalıdır.


İlaç yatalak ve sedasyona maruz kimselerde dikkatle kullanılmalı, uzun süre devam eden kronik öksürüklerde (mesela; sigara içme, amfizem, astım) veya öksürük büyük miktarda sekresyonla birlikte olduğunda, hekim tarafından tavsiye edilmedikçe kullanılmamalıdır. Öksürük bir haftadan fazla devam ediyorsa ve yüksek ateş, döküntü ve baş ağrısıyla birlikte ise derhal hekime danışılmalıdır.


Bu preparat tartrazin yellow (boyar madde) ihtiva ettiğinden hassas kişilerde bronşiyal astım dahil alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu durumun aspirine karşı hassasiyeti olanlarda görülme oranı daha yüksektir.


Antihistaminikli ilaçlar karaciğer yetmezliği, kalp dolaşımı ya da tiroid bezi hastalığı olanlarda dikkatle kullanılmalıdır.


Defeks Şurup kullanıldığı müddetçe difenhidramin içeren başka ilaçlar (dahilen veya haricen) kullanılmamalıdır. Gün ışığına hassasiyet gibi reaksiyonlar derhal hekime bildirilmeli, motorlu taşıt kullanılırken içilmemelidir. Peptik ülser, prostat hipertrofisi ve kronik uyuyamama rahatsızlığı olanlarda, ancak hekim tavsiyesi ve küçük dozlarda kullanılmalıdır.


Dekstrometorfan ihtiva eden ilaçlar aşırı yüksek dozda alındığında santral sinir sistemi eksitasyonu, solunum depresyonu ve psişik bağımlılığa sebep olabilir.


Gebelik ve laktasyonda kullanımı (Gebelik kategorisi-C) :


Bu preparatlarla uzun süreli hayvan deneyleri yapılmadığından mutajenik, karsinojenik ve fertiliteye etkileri bilinmemektedir. Teratojenik etkileri; ilacın doğum, laktasyon ve fetusun gelişmesi üzerinde hayvan deneyleri ile tespit edilmemiştir. Hamile bir kadına verildiğinde fetusa zarar verip vermeyeceği, üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.


Sütle salgılanıp salgılanmadığı yeterince bilinmediğinden emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Defeks Şurup ile istenmeyen etkiler seyrek olup; gastrointestinal sistem rahatsızlıkları, baş dönmesi, uyku hali, idrar yapmada zorluk (daha ziyade prostat hipertrofisi olanlarda), çarpıntı ve SSS depresyonunu arttırmadan ibarettir.
Kardiyovasküler sistem: Kan basıncının azalması veya artması, kardiyak aritmiler.
Hematolojik: Nadiren lökopeni, trombositopeni, agranülositoz.
Dematolojik: Döküntü, ışığa hassasiyet.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Penisilin, tetrasiklin, salisilat ve yüksek oranda sodyum ve potasyum iyodür ile, ihtiva ettiği dekstrometorfan'dan dolayı geçimsizdir.
Difenhidramin'in sedatif etkisi, diğer santral sinir sistemi depresanlarının sedatif etkisini potansiyalize ettiğinden; alkol, narkotik analjezik, sedatif, hipnotik, trisiklik antidepresan ve trankilizanlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Alfa ve beta adrenerjik blokaj yapan ajanlarla birlikte verilmemelidir. Alfa adrenerjikler vazodilatasyona, beta adrenerjikler efedrin'in bronkodilatör blokajına sebep olurlar.
Siklopropan ve klorhidrokarbon sınıfından inhalasyon anesteziği almış olanlarda, ilaç kardiyak irritabiliteye ve neticede aritmilere sebep olur.
Antihipertansiflerden guanetidin alan hastalar yakından takip edilmelidir; zira efedrin sinir blokajını antagonize ederek antihipertansif etkinin kaybına neden olur. Efedrin ve benzeri maddelerin periferik etkileri esas olarak, sempatik sinir uçlarından noradrenalin salıvermesine dayanır. Bu nedenle guanetidin varlığında etkileri bozulmaktadır. Sinir ucunda guanetidin'in bağlandığı yere karşı bu maddelerin de kuvvetli afiniteleri bulunduğu yolunda kanıtlar vardır. Bu afinite önceden verilen guanetidin'i bağlama yerinden uzaklaştıracak veya efedrin'den sonra verilmiş ise guanetidin'in sinir uçlarına alınmasını inhibe edecek kadar kuvvetlidir. Dolayısıyla, antihipertansif etki antagonizması mevcut olup, hastalar hipertansiyon kontrolünün bozulmasına karşı yakından izlenmelidir. Bu durumlarda guanetidin'in dozunun arttırılması veya efedrin kullanımından kaçınılması gerekebilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Defeks Şurup, oral olarak kullanmaya mahsustur. Gastrointestinal rahatsızlıklara sebebiyet vermemek için aç karnına kullanılmamalıdır.
Tavsiye Edilen Mutad Doz: Hekim tarafından başka şekilde tarif edilmemişse, yemeklerden sonra günde;
Genç ve yetişkinlerde: 3-4 defa 1 ölçek
6-12 yaş arası çocuklarda: 3-4 defa ½ ölçek
2-6 yaş arası çocuklarda: 3-4 defa ¼ ölçek
Defeks Şurup, 2 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.
Doz Aşımı
Bulunmamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Defeks 100 Ml Şurup prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Defeks 100 Ml Şurup yan etkileri, Defeks 100 Ml Şurup fiyatı, ilaç bilgileri