% 20 Dekstroz {Polifleks 150 ml Solüsyon Setli - Setsiz}

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Polifarma İlaç San.ve Tic. A.Ş.

Etken Madde:

Kategori: Parenteral Solüsyon ve Setler/Steril apirojen

Fiyat 0 TL





Formülü:

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

1) Oragnizmaya parenteral yoldan kalori sağlanmasını gerektiren durumlarda,
2) Organizmada dokulardaki suyun kana geçmesinin istendiği durumlardfa
a)Serebrospinal basıncın yükeslmesi,
b) Hipertnsif ansefalopati
c) Akciğer ödemi
d) Oliguri ve anürilerde diürezi sağlamada
3) Vücuttan sodyum itrahını arttırmada
4) Kataciğer glikojenin eksilmesinde
5) Toksemi hallerinde
6) Alkolizm tedavisinde

Kontrendikasyonları:

1) Anurive diabetik koma'da
2) İntrakranial veintraspinal kanamalarda ve Delirium tremens'te özellikle de bu hastaların daha önceden sıvı kaybetmiş olduğu durumlarda hipertonik dekstroz çözeltilerinin kullanımı kontrendikedir.
3) Glukoz-galaktoz malapsorption sendromuna maruz kimselerde
4) Serabral şok, iskemiye gebelikte.




Uyarılar/Önlemler:

1) Hipertonik dekstroz çözeltileri periferik bir ven yoluyla kullanıldıklrında tromboza yol açılabilir. bu yüzden söz konusu çözeltilerin santral büyük bir venaya, tercihen vena cava superior'a yerleştirilmiş intravenöz bir karakter yoluyla verilmeleri önerilmektedir
2) Hipertonik dekstroz çözeltilerinin hızla verilmesi,önemli ölçüde bir hiperglisemi ve hiperosmolar sendrom yapabilir. Özellikle kronik üremesi ve karbonhidratlara dayanıksızlığı olduu bilinen hastalarda zihin bulanması ve bilin kaybına ait belirtiler dikkatle araştırılmalıdır.
3) Elektrolitsiz dekstroz solüsyonları, kan tranfüzyonu ile birlikte uygulanmamalıdır, eritrosit konglomerasyonuna sebep olabilirler.
4) Dekstroz solüsyonları tam kan ile birlikte aynı infüzyon seti ile uygulanmalıdır. Hemolize sebep olabilir.
5) Dekstroz solüsyonları hipopotasemi, hipomagnesemi, ve hipofosfatemiyle seyreden sıvı alktrolit dengesizliklerine sebp olurlar.
6) B grunbu vitaminleri organizmadaki dekstroz metabolizmasını katalize eden koenzim sistemlerinde yer aldıklşarından dekstroz kullanırken bu vitaminlerin de birlikte verilmesi vücuttaki, vitamin yedeklerinin tükenmesini önler.
7) Parenteral yoldan deekstroz verilmesi sırasında hiipopotasenmi geliştiğinden ve özellikle digitalis almakta olanlara bu çeşit çözeltiler verilirken içine yeterli miktarda potasyum katılması gerekir.
8) Hipertonik glukoz çözeltisinin periferik bir ven yoluyla verilmesi zorunluysa şu noktalara dikkat edilmesi gerekir.
a) Koldaki geniş bir veni seçin ve mümkünse bu veni gün aşırı değiştirin.
b) Damar çevresindeki dokuların nekrozuna yol açabilecek herhangi bir sızıntıyı önleyebilmek için ven içersine geniş lümenli bir iğneyi vaya uygun bir kateteri iyice yerleştirin. Damar dışına sızıntı olup olmadığını anlamak için damara giriş yerini sık sık gözden geçirin. Trmboflebit, bazen infüzyondan sonra da meydana gelebildiğinden damara giriş yeri infüzyoonun bitişinden 24 saat içersinde de zaman zaman muayene edilmellidir.
c) İnfüzyon bittiğinde iğneyi veya kateteri çıkarıp 3 s-dakika süreyle yüksekte tutun ve bu sırada enjeksiyon yerine hafif baskı uygulayın.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Glukoz solüsyonlarının (3.5-6.5) gibi geniş bir ph marjına sahip olmaları, bazı vaklarda lokal vben irritasyonundan sorumludur. Periferik uygulama tekniğine bağlı olarak ateş yükselmeleri, enjeksiyon yerinde enfeksiyon yerinden başlayıp yayılan venöz tromboz veya flebit çözeltinin dışa sızması ile oluşan lokal ağrı görülebilir. İstenmeyen bir reaksiyon ortaya çıktığında infüzyon durdurularak uygun tedaviye başlanmalıdır.

İlaç etkileşimleri:

Solüsyonlara ilave edilen ilaçlar açısından geniş bir pH marjı bazı durumlarda bir maddenin bir şişede stabl ve diğerinde olmaması dezavantaj teşkil edebilir. B12- Vit, kanamycine sulfate, Novobiocine Sodium ve varfarin solüsyonları dekstroz solüsyonloarına ilave edildiğinde bulanıklığa, Barbitüratalar (phenobarbital) çökelti teşekülü'ne, Ampisilin sodium, Metisilin, Penisilinler kativite kaybına. pH (8-10) aynı sebeplerden dolayı sulfizoksazol ve Aminofilin 'de Dekstroz solüsyonlarına katılmamalıdır. aşağıda liste halinde verilenşartlar elverdikçe dekstroz solüsyonlarına katılmamalıdır. Aşağıda liste halinde verilen ilaçlar şartlar elverdikçe dekstroz solüsyonlarına katılmamalıdır. Farmorubicin ( epirubicin), Mitomycin, Nalaxone, Nepresol (dihydralazine), Peptavlo (Pentagastrin), Platinol (cisplatin), Pronestyl (procainamide), Selexid (mecillinam), Sulfadiazine, Thio-Tepa, (thiotepa), Trasylol (aprotinin), Trilafon (perphenazine)

Kullanım şekli ve dozu:

%20 dekstroz solüsyonu, intravenöz uygulanıma yönelik steril, apirojen bir çözeltidir. İçinde bakteriyostatik veya antimikrobik madde ya da eklenmiş herhangi bir tampon sistemi yoktur düşük bir pHya sahiptirler, lokal damar irritasyonuna sebebiyet vermemek için laternatif periferik venler kullanılmalıdır. Keza küçük çaplı bir iğne ile geniş bir ven kullanılarak çok yavaş olrak yapılan infüzyon damar tarhişlerini minimum'a indirir. Dakikada 5 ml'lik infüzyon hızı asla aşılmamalıdır. Doz: % 20dekstroz çözeltisinin 1 lt'sine 8000 kalori vardır. normal bir insanın 1saatte metabolize edebileceği dekstroz miktarı kilo başına 800 mg.dır. İnsulin verilmezse bu miktardan daha fazlası idrarla çıkar. Doz hastanın durumuna gmöre hekim tarafından ayarlanır.
Anahtar Kelimeler: % 20 Dekstroz {Polifleks 150 ml Solüsyon Setli - Setsiz} prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, % 20 Dekstroz {Polifleks 150 ml Solüsyon Setli - Setsiz} yan etkileri, % 20 Dekstroz {Polifleks 150 ml Solüsyon Setli - Setsiz} fiyatı, ilaç bilgileri