Sanal kart

Sanal kart, güvensiz ortamlarda kredi kartı yerine kullanılmak için tasarlanmış, esnek limit ve kullanım zamanı veya sayısı limiti belirlenebilen bir karttır.


Çalışma prensibi


Bir sanal kart, kullanılan yere normal bir kredi kartı gibi görünür. Yani:



  • Bir numarası vardır

  • Son kullanma tarihi vardır

  • Sahibinin adı bellidir

  • Limiti vardır

  • Genellikle fiziksel bir kart olmaz, ancak bazı bankalar kullanıcıya kolaylık olsun diye kartın kartondan yapılmış bir benzerini gönderirler.

  • Öte yandan, normal bir kredi kartından değişik olarak bir sanal kartta kullanıcı kartın limitini istediği zaman çıkartıp indirebilir.


Avantajları


Hiçbir sanal kart, bir kredi kartı gibi fiziksel bir kart değildir. Dolayısıyla, kullanıcı kartını yanında taşıyıp gittiği restoran veya marketlerde o kartı kullanamaz.


Bilindiği üzere, kredi kartı ile internet veya telefon vasıtasıyla alışveriş yapmak için kredi kartı numarası ve son kullanma tarihini bilmek yeterlidir. Öte yandan, bu numara her alışverişte aynı kalacaktır, dolayısıyla bir şekilde birisinin kredi kartı numarasını eline geçirmiş bir kişi o kartın limiti bitene kadar alışveriş yapabilir!


Bir sanal kartta ise limiti kullanıcı istediği zaman değiştirebilir, dolayısıyla kart numarası çalınsa bile o karttan sadece o limit kadar alışveriş yapılabilecektir! Genelde, kart limiti kullanılmadığı zaman 0'a getirildiği için de kartın numarasının çalınması gibi bir dert kalmamaktadır.


Önemli: Türkiye'deki tüm bankalar kredi kartının telefon, posta ve internet yoluyla yapılan alışverişlere kapatılmasını yapabilmektedir. Güvenliğiniz için, tüm kredi kartlarınızı telefon, posta ve internet yoluyla yapılan alışverişlere kapatmanızı ve bu tür ortamlar için de bir sanal kart almanızı öneririz. Sanal kartı, tüm bankalar ücretsiz olarak sunmaktadır.


Sorunları


Sanal kartın iki sorunu vardır:



  • Sanal kartın fiziksel bir kopyası yoktur. Dolayısıyla, kullanıcı sanal kartını alışveriş merkezlerinde vs. kullanamaz; sadece internet, telefon veya posta yoluyla yaptığı alışverişlerde kullanabilir.

  • Sanal kartın limitini kullanıcı alışverişten hemen önce açmak ve alışverişten sonra kapatmak durumundadır. Öte yandan, her zaman bankaya dolayısıyla sanal karta ulaşmak mümkün olmayabilir!


Sonuç


Sanal kart kullanımı tüm kredi kart kullanıcılarının beklenmeyen ekonomik çıktılardan korumaktadır. Az önce belirtildiği gibi, güvenliğiniz için tüm kredi kartlarınızı telefon, posta ve internet yoluyla yapılan alışverişlere kapatmanızı ve bu tür ortamlar için de bir sanal kart almanızı önerilmektedir.